Ödemeler Kolaylaşıyor, WhatsApp’a Sanal Cüzdan Özellikleri Geliyor

WhatsApp mesajlaşma alışkanlığımızı baştan tanımladığı gibi ödemelere bakışımızı da değiştirecek. WhatsApp’a Google Pay gibi sanal cüzdan özellikleri ekleniyor.

WhatsApp’a Sanal Cüzdan Özellikleri Eklenecek

Neredeyse her akıllı telefonda kendisine tartışmasız yer edinen WhatsApp mesajlaşma ve iletişim alışkanlığımızı değiştirdiği gibi hayatımızı kolaylaştıracak bir özellikle daha karşımıza çıkmaya hazırlanıyor. Google Pay, PayPal ve Skrill gibi sanal cüzdan özelliklerine sahip olarak ödemeleri ve para göndermeyi mesajlaşmak kadar kolay hale getirecek.

sanal cüzdan WhatsApp

The Ken’in haberine göre WhatsApp ülkenin en popüler anında mesajlaşma uygulaması olarak Hindistan hükümetiyle, Hindistan Ulusal Ödeme Şirketi’nin (NPCI) yeni bir ödeme sistemi olan UPI’yi desteklemek için görüşme halinde.

Haber WhatsApp’ın kurucularından Brian Acton’ın Hindistan’ı ziyaret ederek hükümet yetkilileriyle Hindistan’ın dijital yeniliklerine nasıl katkı yapabileceklerini görüşmelerinden sonra ortaya çıktı.

Mashable’ın haberine göre Brian Acton Hindistan’da 200 milyondan fazla kullanıcıya sahip olduklarını bildirmiş. Hem WhatsApp’ın kendi ifadelerinden hem de kullanıcı sayısından Hindistan’ın şirket için ne kadar önemli olduğu rahatlıkla anlaşılabiliyor.

Hindistan’da Rekabet Büyük

Hindistan’da Paytm ve MobiKwik gibi mobil cüzdan uygulamaları geçen yılın sonlarına doğru çok büyük büyüme oranları gösterdi. Söylenene göre NPCI kendi ödeme sistemini devreye sokarak Paytm gibi rakipleri karşısında üstünlük sağlayarak pastadan büyük payı kendine almak istiyor.

Hatta Hindistan başbakanı UPI’nin üstüne temellendirilmiş BHIM uygulamasını duyurmuştu. Ama doğrudan başbakanın yaptığı reklama ve BHIM uygulamasının Hindistan vatandaşlarının ödeme alışkanlıklarını değiştireceğini söylemesine rağmen henüz uygulama bunu başarmaktan uzak.

WhatsApp’ın UPI desteğiyle bir sanal cüzdana dönüşmesiyse Hindistan’da pazarı karıştıracak gibi duruyor. WhatsApp arkasında bulunan Facebook’un desteğiyle sunacağı kolay, hızlı ve güvenilir ödeme hizmetiyle bu sefer gerçekten Hindistan vatandaşlarının alışkanlıklarını değiştirmeyi başarabilecek gibi görünüyor.

Hindistan’la yapılan bu görüşmelerin dünya genelindeki WhatsApp kullanıcılarına da fayda sağlayacağı şüphesiz. Kaynaklar ve açıklamalar henüz sadece Hindistan üzerine odaklanıyor olsa da WhatsApp’ın sanal cüzdan hizmetini tek bir ülkeyle sınırlaması beklenemez. WhatsApp üzerinden kolay ve hızlı ödeme yapabilmemize az kaldığını söyleyebiliriz.

Sanal Cüzdan Nedir?

Eğer sanal cüzdan servislerine aşina değilseniz WhatsApp’ın tam olarak ne vadettiği konusunda tereddütleriniz olabilir. Konuyu sizler için kısaca özetleyelim.

Sanal cüzdan hizmeti cebinizdeki cüzdanın bir benzerini sanal olarak size sunar. Tıpkı cebinizdeki cüzdanlar gibi içerisine para yatırabilir, kredi ve banka kartlarınızı tanımlayarak destekleyen sitelerde çevrimiçi alışveriş yapmanızı sağlar.

Normal cüzdandan en önemli farkıysa sağladıkları güvenlik ve kolaylık. Sanal cüzdan servislerine üye olan kişiler birbirlerine kolayca para yollayabilir, destekleyen sitelerde birkaç tıkla ve ödeme yöntemi bilgilerini uzun uzun girmeden alışveriş yapabilirler.

Sanal Cüzdanla Güvenli Alışveriş, Para Gönderimi

Sanal cüzdanların tanımlanan kredi ve banka kartlarını alışveriş yapılan, para gönderilen kişilere gönderilmemesi büyük bir güvenlik sağlamaktadır. Alışveriş yaptığınız site, para gönderdiğiniz kişi ile arada sanal cüzdan şirketi durur ve karşı tarafa tanımlı kartların bilgisini göstermeden yalnızca parayı gönderir. Karşı taraf sanal cüzdan hesabınıza dair adınız, adresiniz gibi bilgileri görebilse de hassas finansal bilgilerin hiçbirine ulaşamazlar.

Böylece güvenmediğiniz bir siteye veya kişiye para gönderirken kredi kartı, banka kartı bilgilerini teslim etmek zorunda kalmazsınız. Gönderdiğiniz kişiler gönderdiğiniz miktar dışında para çekimi gerçekleştiremezler. Üstelik sanal cüzdanlar dolandırıcılık durumlarında sizi korumak için çeşitli önlemler de alabilirler.

Sanal cüzdana kredi ve/veya banka kartlarınızı tanımlamanız, kartın sizin olduğunuzu onaylamanız sonrasında saydığımız işlemleri gerçekleştirebilirsiniz. Sanal cüzdan servislerinin güvenliğe önem verdiğini, büyük servislerden birini kullandığınızda en az banka siteleri kadar korunaklı olduğunu söylemeliyiz. Çok sayıda insan kartlarını bu servislere tanımlayarak işlemlerini halletmektedir; ama içinize sinmiyorsa kart vb. bilgilerinizin depolanmamasını, her işlemde elle girmeyi tercih edebilrisiniz.

Sanal cüzdan hizmetlerinin anonimlik sağlamadığını, gereken durumlarda, örneğin fatura işlemleri için adres gibi bilgilerin paylaşılabileceğini hatırlatalım. Eğer anonim hizmet satın alımı ile ilgileniyorsanız ön ödemeli kartları veya Bitcoin gibi alternatif hizmetleri deneyebilirsiniz.

Kaynak: http://www.webtekno.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *